četrtek, 11. oktober 2012

Za družinam prijaznejšo pokojninsko reformo - izjava po sestanku z ministrom Vizjakom

Predstavniki Družinske pobude in Civilne iniciative za družino in pravice otrok smo se v sredo, 10.10.2012 sestali z ministrom Vizjakom in ga opozorili na vrsto določil v predlogu pokojninske reforme, ki poslabšujejo položaj staršev in zanemarjajo dejstvo, da so poleg vplačanih prispevkov tudi otroci ključen steber pokojninskega sistema.

Predstavniki družinskih organizacij smo podprli prizadevanja vlade za izhod iz finančne, gospodarske in socialne krize, pri čemer je potrebno zagotoviti, da bodo bremena reševanja krize pravično razporejena. Družinski organizaciji od vlade pričakujeta, da reforma staršem zaradi dejstva, da imajo otroke in tako skrbijo tudi za dolgoročni obstoj pokojninskega sistema, ne povzroči dodatnega poslabšanja položaja.

Ministru smo predstavili kompromisni predlog najbolj nujnih popravkov predloga zakona, da ta ne bi postal še eden v vrsti proti družinskih zakonov v naši državi:

-          Znižanje upokojitvene starosti zaradi otrok
Pri ureditvi znižanja upokojitvene starosti zaradi otrok, bi se ohranila možnost, da bonus izkoristita tako mati kot oče in da ga lahko izkoristijo vsi starši in ne le tisti, ki dopolnijo polno delovno dobo do 60. leta. Predlog ohranja nekoliko spremenjeno veljavno načelo progresivnosti, po katerem pri večjem številu otrok vsak naslednji prinaša več bonusa, saj večje število otrok prinaša več koristi pokojninskemu sistemu, uporaba bonusa pa ni omejena samo na dve leti, kakor predvideva prvotni predlog reforme, ampak enako kot v veljavnem zakonu na 5 let.
-          Brisanje diskriminacije poročenih otrok
Izbriše se določilo (3. odst. 113. člena), ki določa, da otrok, ki je upravičen do družinske pokojnine, to pravico izgubi, če sklene zakonsko zvezo. To določilo poročene otroke postavlja v slabši položaj kot otroke, ki živijo v zunajzakonski skupnosti in je zato diskriminatorno. Upamo, da ga ne bo potrebno pošiljati v presojo ustavnosti.
-          Dopolnilo za boljšo zaposljivost mater majhnih otrok
Matere z majhnimi otroki so ena izmed najteže zaposljivih skupin, zato naj se za njihovo zaposlovanje zagotovi enako spodbudo kot za prvo zaposlitev mladih..
-          Ohranitev vštevanje skrbi za otroka v prvem letu otrokove starosti v pokojninsko dobo za mame, ki v tem času niso bile pokojninsko zavarovane
Veljavni zakon v 189. členu določa vštevanje skrbi za otroka v prvem letu otrokove starosti v pokojninsko dobo, če v tem času mati ni bila obvezno zavarovana, predlog reforme pa to ukinja. Ministru so predlagali, da bi ta pravica ostala v zakonu.

Minister Vizjak je izrazil naklonjenost predlogoma glede znižanja upokojitvene starosti zaradi otrok in glede spodbud zaposlovanja mater z majhnimi otroki ter pogojno predlogu glede poročenih otrok. Obljubil je, da bodo te predloge podrobno preučili in jih v največji možni meri vključili v zakonsko besedilo oz. jih v nadaljnji obravnavi podprli kot amandmaje k predlogu zakona.
V obeh družinskih organizacijah pričakujemo, da se bo to tudi zares zgodilo in bo na koncu sprejeta pokojninska reforma pravičnejša do družin, kot je bil prvotni predlog.
Poleg tega smo ministra ponovno prosili, da naj vlada čimprej opravi temeljito strokovno analizo učinkov Svetlikovega Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki ga ocenjujemo kot enega najbolj krivičnih protidružinskih zakonov, ter čimprej pripravi njegove popravke. V vmesnem času pa naj zagotovi vsaj njegovo korektno izvajanje, saj po naših informacijah nekateri Centri za socialno delo že tako zelo slab zakon v mnogih primerih še napačno izvajajo v škodo družin.


Tomaž Merše
Predsednik Družinske pobude,društva za družini naklonjeno družbo

Aleš Primc
Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

4 komentarji:

  1. "ocenjujemo kot enega najbolj krivičnih protidružinskih zakonov"
    Naša družina je s Svetlikovo reformo zaenkrat v plusu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da je vsaj kdo v plusu. Ste prva družina, za katero sem slišal, da je po tem zakonu na boljšem kot prej. Ali morda lahko razložite, v čem ste na boljšem?

      Izbriši
  2. Na boljšem smo pri prejemanju družinskih transferov.
    Če pogledamo prejemke na 1 dijaka:
    Prej:
    - Prevoz v šolo 90 EUR
    - Malica xx EUR (ne spomnim se točnega zneska)
    - Otroški dodatek xx EUR / enega otroka
    Po Svetliku:
    - Prevoz v šolo 20 EUR
    - Malica xx+35 EUR
    - Otroški dodatek xx + 7 EUR / enega otroka

    Pri upoštevanju teh transferov smo na boljšem. Je še kaj, česar nisem upoštevala?

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala! Nekaj stvari ste malo pomešali.
    Subvencije dijakom za prevoz v šolo ni prinesel Svetlikov zakon, o katerem govorimo, ampak zakon sedanje Janševe vlade.

    Subvencija za malico je s Svetlikovim zakonom ostala nespremenjena. Je pa res, da jo je Svetlik že prej z drugim zakonom za dijake zmanjšal, saj je pred njim za dijake pokrivala celotno ceno malice.

    Če se vam je otroški dodatek povečal in imate še vedno subvencijo za malico, to pomeni, da ste ostali v istem dohodkovnem razredu in je povečanje le posledica lanske uskleditve z inflacijo. Svetlikov zakon je zaradi upoštevanja navideznih dohodkov precej družin ob nespremenjenih dohodkih premaknil za razred više in jim tako zmanjšal otroški dodatek, podražil vrtec, zmanjšal subvencijo za malico.

    Izmed naštetega torej nič ne dobite na račun obravnavanega Svetlikovega zakona. Za večino plusa (cena prevoza) se lahko zhvalite sedanji vladi, nikakor pa ne Svetliku.

    OdgovoriIzbriši