ponedeljek, 18. januar 2016

Družinska pobuda poziva ministrico za družino, da popravi razlago glede očetovskega dopusta



S prvim januarjem 2016 so začela veljati določila Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki se nanašajo na postopno preoblikovanje očetovskega dopusta.

V zvezi s tem je Ministrstvo pristojno za družino 7.1.2016 izdalo razlago, ki otroke starejše od treh let postavlja v neenakopraven položaj v primerjavi z otroki mlajšimi od treh let, saj njihovim očetom zanika pravico do 5 dnevnega plačanega očetovskega dopusta, ki ga oče po veljavnem zakonu lahko izrabi do zaključka 1. razreda osnovne šole. Ob dejstvu, da vsi ti očetje enako izpolnjujejo zakonske pogoje, je to očitno diskriminatorno in v neskladju z zakonom.
Zato v Družinski pobudi, društvu za družini naklonjeno družbo, pristojno ministrico pozivamo, da razlago nemudoma uskladi z zakonom in zagotovi vsem otrokom in njihovim očetom enake možnosti in enak položaj pred zakonom, tako da bodo vsi očetje otrok, ki še niso končali prvega razreda OŠ, lahko uveljavili pravico do plačanega očetovskega dopusta v obsegu, ki ga določa veljavni zakon.

Celoten poziv, ki smo ga poslali ministrici in medijem, lahko preberete tukaj.

Tomaž Merše

Ni komentarjev:

Objavite komentar