torek, 12. januar 2016

Očetje pozor, lahko dobite dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta



Ste oče in imate otroka mlajšega od treh let? Potem lahko uveljavite pravico do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta, če doslej še niste porabili več kot 50 dni neplačanega dela očetovskega dopusta.

Čim prej, najkasneje pa do dopolnjenega tretjega leta otrokove starosti, na CSD uveljavite pravico do dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta. Pri tem ni pomembno, ali ste v vlogi za uveljavitev pravice do očetovskega dopusta ob rojstvu otroka označili tudi uveljavljanje pravice do neplačanega dela dopusta ali ne. Pomembno je le, da niste porabili več kot 50 dni neplačanega dela očetovskega dopusta. 

Ker je zakon do 31.12.2015 določal, da je treba očetovski dopust izrabiti do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka, pristojno ministrstvo razlaga, da očetu po izteku tega časa pravica do izrabe očetovskega dopusta in s tem tudi do dodatnega dopusta ugasne. Novi zakon v 114. členu določa, da oseba, ki je uveljavila pravico po določbah starega Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zadrži pravico v obsegu in trajanju, kot je bila priznana z odločbo centra. Če sta obseg in trajanje te pravice po novem Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ugodnejša, center na zahtevo uskladi obseg in trajanje te pravice z novim zakonom. 

Če hočete torej uveljaviti očetovski dopust po novem, morate po trenutni razlagi ministrstva za to na CSD zaprositi najkasneje do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka, dopust pa lahko izkoristite do konca prvega razreda osnovne šole tega otroka.

Pristojno ministrstvo je v prvih razlagah predvidelo, da so do dodatnih dni plačanega očetovskega dopusta upravičeni vsi očetje otrok, ki še niso končali prvega razreda, če CSD še ni odločil o neplačanem delu očetovskega dopusta. Ker zakon nikjer ne govori o tem, da je za ugodnejše uveljavljanje pravice po novem potrebno, da o pravici po starem še ni bilo odločeno, je ta pogoj seveda nesprejemljiv in nezakonit, kar so očitno opazili tudi na ministrstvu, in ga umaknili. Ni pa jasno, zakaj so istočasno spremenili tudi razlago, za koliko stare otroke je možno uveljaviti dodatne dneve očetovskega dopusta, saj bi ta del prvotne razlage lahko ohranili v korist očetov, ki so v mnogih slovenskih družinah preveč odsotni, in še posebej v korist njihovih otrok. Glede tega bomo v Družinski pobudi ministrstvu predlagali, da se vrne k prvotni očetom in otrokom bolj naklonjeni razlagi.

Morda ni odveč, da spomnimo, kako je sploh prišlo do podaljšanja očetovskega dopusta. 18. junija 2009 je Svet EU sprejel direktivo o okvirnem sporazumu o starševskem dopustu, ki določa, da naj bo vsaj en mesec tega dopusta neprenosljiv, oziroma ga lahko izkoristi le oče. Države članice bi morale direktivo uveljaviti v dveh letih, a Slovenija tega ni naredila, zato je v letu 2013 dobila opomin Evropske komisije. Vlada Alenke Bratušek je hotela zadevo rešiti s tem, da bi en mesec dopusta za nego in varstvo otroka, ki je skupna pravica očeta in matere in si jo lahko poljubno delita, postal izključno pravica očeta in ga mama v nobenem primeru ne bi mogla izkoristiti. To bi bilo seveda zmanjšanje prožnosti izrabe tega dopusta in posledično znižanje obstoječe ravni pravice, kar bi bilo v izrecnem nasprotju z direktivo, ki določa, da izvajanje njenih določb ne more biti veljavna podlaga za zniževanje obstoječih pravic na obravnavanem področju. V Družinski pobudi smo javno in glasno opozorili na to neskladje in dali vladi jasno vedeti, da je edina zakonita pot za uresničitev direktive širitev pravice do dopusta za nego in varstvo otroka ali očetovskega dopusta. Vlada se je zaradi javno finančne krize odločila za uzakonitev direktive z odložilnim pogojem višine gospodarske rasti in postopnim uvajanjem daljšega plačanega očetovskega dopusta skozi več let. Prvi korak se je začel izvajati z začetkom letošnjega leta.

Tomaž Merše

Ni komentarjev:

Objavite komentar