sobota, 21. januar 2012

Dohodnina 2011 in davčne olajšave za otroke

Podobno kot prejšnja leta smo v Družinski pobudi tudi letos pripravili obrazec za izračun dohodnine, ki omogoča hiter izračun najugodnejšega načina uveljavljanja davčnih olajšav za otroke. Izračun dohodnine lahko preverite na spletni strani DURSa (povezava TESTNI IZRAČUN DOHODNINE), kjer najdete testni izračun dohodnine za leto 2011. Če se vam izračun razlikuje za več kot 1 EUR, mi sporočite, da ugotovim, kje je razlog za razliko, oziroma ali je v obrazcu za izračun morda še kakšna napaka.

S 1.1.2012 je začel veljati Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki temeljito spreminja način ugotavljanja dohodka na družinskega člana (namesto bruto dohodkov upošteva neto dohodke, kot fiktiven dohodek pa upošteva tudi vse premoženje družine). Ker je pri upoštevanju premoženja kot fiktivnega dohodka še kar nekaj nejasnosti, letošnji obrazec še ne vsebuje izračuna za otroški oddatek. Ko bom dobil vse potrebne informacije, bom obrazec dopolnil, da bo spet omogočal tudi izračun za otroški dodatek.

S tem zakonom se bomo v letošnjem letu zelo verjetno še precej ukvarjali, zato vas prosim, da nam sporočite vaše izkušnje z njim (so se vam pravice zmanšale ali povečale, ste ostali brez kakšnega prjemka, ki ste ga doslej prejemali, kako so vam upoštevali sredstva na različnih računih ...). Svoje izkušnje sporočite na naslov info@druzinskapobuda.si.

Informativni izračun dohodnine in davčne olajšave za vzdrževane otroke

Že nekaj let nam ni treba izpolnjevati in vlagati davčne napovedi, ampak na dom prejmemo informativni izračun odmere dohodnine. Tako bo tudi letos. Če se nanj ne bomo odzvali, bo ta po določenem roku samodejno postal odločba o odmeri dohodnine. Če se s čem v tem izračunu ne bomo strinjali, bomo morali v predvidenem roku vložiti ugovor, da bo DURS naš primer ponovno obravnavala.

V informativnem izračunu bodo davčne olajšave za vzdrževane otroke upoštevane na enak način kot smo jih starši pri svojih delodajalcih uveljavljali že med letom. To ni nujno tudi najugodnejši način. Uveljavljanje davčnih olajšav lahko spremenimo na dva načina:
1.     Na podlagi podatkov o celotnih lanskih dohodkih (če še nimamo zbirnih podatkov, seštejemo vse plačilne liste) izračunamo najugodnejši način uveljavljanja davčnih olajšav za otroke. Če se ta razlikuje od tistega, po katerem smo olajšave uveljavljali med letom, izpolnimo in oddamo na DURS Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2011 najkasneje do 6.2.2012. V tem primeru bo DURS naše podatke upošteval že v informativnem izračunu in bomo vračilo dohodnine zaradi ugodnejšega izkoristka olajšav za otroke dobili morda že v mesecu maju ali v poletnih mesecih. Obrazec dobite na vsakem davčnem uradu in na spletni strani DURSa, kjer dobite tudi druge informacije v zvezi z dohodnino za leto 2011 (Tule pa je še neposredna povezava na obrazec.).
2.     Počakamo na informativni izračun, ki ga bomo prejeli od DURSa in takrat izračunamo najboljši način. Če je ta drugačen od tistega v informativnem izračunu, vložimo ugovor na ta izračun. DURS nam bo ponovno odmerila dohodnino in pri tem upoštevala naše spremembe. Končna odločba bo izdelana šele jeseni in tako bomo tudi vračilo dohodnine zaradi ugodnejšega izkoristka olajšav za otroke dobili šele jeseni.
Če olajšav za otroke med letom niste uveljavljali, je najbolje, da si zdaj izračunate najboljši način uveljavljanja teh olajšav ter vložite prej omenjeno Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2011.

Na povezavi davčne olajšave (pomaknite se po strani navzdol do članka iz januarja 2009) najdete tudi podrobnejša navodila za hitro oceno, kako najbolje razdeliti davčne olajšave za otroke.

Želim vam čim boljši izkoristek davčnih olajšav, predvsem pa veselja in ljubezni v vaših družinah!

Tomaž Merše

5 komentarjev:

  1. Pozdravljeni,

    imam tri otroke, za katere uveljavljam olajšavo že med letom pri izplačilu plač. Večkrat se s prijatelji pogovarjamo kaj se bolj splača:

    - uveljavljati olajšavo za otroke pri izplačilu plač med letom
    - uveljavljati olajšavo na koncu leta

    Eni govorijo da eno, drugi drugo.

    Kaj se bolj splača?

    Uveljavljati med letom ( dobiš malo večjo plačo, pri izračunu dohodnine si na ničli ali pa še kaj doplačaš ), ali pa uveljavljaš na koncu leta ( dobiš malo manjšo plačo, pri izračunu dohodnine pa dobiš vrnjeno ).

    Npr. Skozi vso leto bi dobil 100€ manjšo plačo. Bi dobil na koncu leta povrnjeno 1200€, če otrok ne bi uveljavljal že pri plači?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav.
    Mitja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nimam prijavljenega niti enega (od 3) otroka preko leta in pri lanskoletni (2011) dohodnini je bil izračun povrnitve 1800€, s tem da so vsi otroci napisani name, mož je moral plačati malo pod 100€.
      Upam, da kaj pomaga pri odločitvi.
      lp

      Izbriši
  2. Skupni znesek ali učinek olajšave je v obeh primerih enak.
    Če olajšave ne uveljavljate med letom, državi brezobrestno posojate denar, ki bi ga lahko dobili sproti in sami plemenitili.
    To je čisto matematični pogled.
    Po drugi strani se manjši znesek pri vsaki plači zelo hitro lahko kar porazgubi, medtem ko se večji enkratni znesek laže bolj namensko uporabi. Vračilo dohodnine pride običajno sredi poletja in lahko pride prav kot nekakšen dodaten regres. Seveda bi ta denar tudi v primeru sprotnega uveljavljanja oljšav lahko dajali na stran in na koncu leta imeli od njega še nekaj obresti.
    Torej, če ste disciplinirani in vam delodajalec korektno obračunava plačo in olajšave, je v osnovi ugodneje olajšave uvaljavljati sproti, namesto da brezobrestno kreditirate državo. Če olajšavo raje dobite izplačano v enem večjem znesku, jo uveljavite šele pri letni odmeri dohodnine.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanima me ali lahko uveljavljam pri ugovoru vzdrževane družinske člane, čeprav so posebej dobili informativni izdračun kjer jim ni potrebno nič člačati. Študentsko delo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če želite uvaljaviti davčno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, le-ta pri svojih dohodkih ne more uveljaviti splošne olajšave. Če je študent zaslužil manj, kot znaša študentska olajšava, še vedno ne bo plačal nič dohodnine. Če je zaslužil več, bo nekaj doplačal.
      Mislim, da morata oba (vi in otrok študent) dati ugovor na informativni izračun, saj mora študent navesti, kdo ga uveljavlja kot vzdrževanega člana, vi pa uveljaviti olajšavo za vdrževanega člana. Če študent ne bi dal ugovora, bi lahko njemu upoštevali splošno olajšavo, vam pa ne bi priznali olajšave za družinskega člana.

      Izbriši