torek, 24. januar 2012

Popravljen obrazec za izračun dohodnine za leto 2011

Objavljam popravljen obrazec za izračun dohodnine z veljavnimi lestvicami in zneski olajšav za leto 2011.
Za morebitne težave zaradi prej objavljenega napačnega obrazca se vam še enkrat opravičujem.

Tomaž Merše

6 komentarjev:

  1. Spoštovani g. Merše, hvala za obrazec za izračun dohodnine.
    Vaš program je podal do centa identičen račun, kot online izračun na strani eDavki.
    Povezava na vašo spletno stran, ki je zapisana v programu za izračun dohodnine http://www.druzinskapobuda.si/
    povezuje na
    http://www.druzinskapobuda.org/
    Čeprav ste zapisali, da zaradi nejasnosti še ni objavljen program za izračun otroškega dodatka, ga pogrešam.
    Hvala, ker z pomočjo vašega programa ne pustimo tej pokvarjeni državi niti centa več kot je potrebno.
    Pa še 2 vprašanji.
    Ali lahko partner uveljavlja partnerico kot drugega vzdrževanega družinskega člana, če je le-ta bila del preteklega leta prijavljena na zavodu za zaposlovanje in tudi prejemala denarno nadomestilo? ( NE SOCIALNE POMOČI )
    Ali je normalno, da zavod za zaposlovanje ob izplačevanju denarnega nadomestila odvaja prispevke, akontacije dohodnine pa ne?

    Hvala

    Lep pozdrav

    Sašo

    OdgovoriIzbriši
  2. Sašo,
    hvala za vaše sporočilo. Povezava v obrazcu bo popravljena.
    Glede vaših vprašanj:
    1. Zakon o dohodnini pravi: "Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje zakonec, ki ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti, nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana,..." Po tej logiki bi partnerko lahko uveljalvili kot vzdrževanega člana, če njeno nadomestilo ni bilo večje od olajšave za vzdrževanega člana za mesece, za ketere bi jo uveljalvljali.
    Je pa možno, da zadeva ni tako preprosta, saj čas, ko je nezaposlena oseba upravičena do nadomestila za čas brezposelnosti nekateri zakoni (npr. pri družinskih prejemkih) obravnavajo enako kot čas zaposlenosti. Morda bi bilo dobro to preveriti na davčnem uradu.
    2. Po mojem ni normalno, da se pri kateremkoli izplačilu nadomestila ne bi obračunala in plačala tudi akontacija dohodnine, razen če ta dohodek ne presega višine davčnih olajšav (splošne in morebitnih olajšav za otroke). Če znaša bruto nadomestilo do 862EUR mesečno, je splošna olajšava v takem mesecu, ki se uporablja za izračun akontacije dohodnine, 517 EUR. Če torej neto nadomestilo (bruto minus prispevki) ne presega 517 EUR, je to pravilno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za vaš trud in hkrati čestitke za ažurnost in poslane popravke.
    Vaša stran je po tem, ko je Pasadena zgubila voljo, bolj in bolj obiskana. Lani sem že uporabljala vašo aplikacijo in se je obneslo.
    LP in kar tako naprej.
    Deja

    OdgovoriIzbriši
  4. leo 2011 sem prejemala nadomestilo plače s strani Zavoda za zaposlovanje 644evrov mesečno, sedaj pa sem dobila za plačat dohodnino 149 evrov. Ne zdi se mi prav, da Zavod akontacije mesečno ne obračunava, tako kot prispevke za zdravstvo, ker je manj boleče, kot če dobiš na koncu tak račun.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi jaz sem danes dobila informativni izračun, in moram plačati 350 eur dohodnine. Še vedno sem brez dohodkov, šteje se mi le denarno nadomestilo, ki sem ga prejemala 9 mesecev v letu 2012. Sama groza me je, kako to plačati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko pa je bilo tega nadomestila (bruto), da so vam izračunali za 350 EUR dohodnine? Ali imate kaj otrok?

      Izbriši