četrtek, 12. april 2012

Izračuni potrjujejo neuravnoteženost in nepravičnost vladnih ukrepov za družine

Predstavljamo tabelo s primerjalnimi izračuni za posameznike, pare in družine z dohodki v višini 64% neto povprečne plače na družinskega člana. To je ravno mejni dohodek, pri katerem je vlada predlagala ukinitev otroškega dodatka, subvencije šolske prehrane, dodatka za veliko družino, darila ob rojstvu otroka.  (Izračun učinkov za javne uslužbence v tej tabeli predpostavlja znižanje bruto plač teh uslužbencev za 10% in morda ne odseva v celoti zadnjega vladnega predloga za to področje, ker nam ta predlog ni v celoti poznan.) Iz tabele je jasno razvidno, da bi bile družine z otroki zaradi perdlaganih ukrepov prizadete bistveno bolj kot druge družbene skupine v primerljivem dohodkovnem položaju, pri čemer te razlike lahko znašajo tudi po več 100 EUR mesečno.
Še posebej bi radi opozorili na dejstvo, ki je bilo do sedaj večinoma zamolčano. Danes so vladni predstavniki priznali, da interventni zakon ukrepov družinske politike ne odpravlja samo začasno za čas veljavnosti interventnega zakona, ampak trajno spreminjajo sistemske zakone za to področje. To pomeni, da z interventnim zakonom za nedoločen čas oziroma trajno rušijo praktično vse ukrepe družinske politike v naši državi in jo reducirajo zgolj na del socialne politike, kar ocenjujemo kot povsem nesprejemljivo in pričakujemo, da bo zakon spremenjen, tako da bo vseboval le začasne spremembe zakonodaje, tako da bo po izteku veljavnosti interventnega zakona samodejno spet začela veljati današnja ureditev družinske politike.
Resnično upamo, da bodo  predstavniki vlade ter poslanke in poslanci v času parlamentarne razprave bolj prisluhnili argumentom in se bomo v čim krajšem času začeli usklajevati tako, da bodo na koncu sprejeti ukrepi uravnoteženi in ne bodo družin in otrok obremenjevali bolj kot druge družbene skupine.
 Tomaž Merše

4 komentarji:

  1. Problem, ki ga želim izpostaviti je ta, da se resnično s temi predlaganimi ukrepi vlade najbolj posega v pravice mladih mamic in mladih družin. Toliko velikih besed je bilo izrečenih, kako je potrebno povišati nataliteto, ampak ti ukrepi kažejo prav v nasprotno smer! Sicer drži, da otrok nimamo zaradi nadomestil, ki jih prejmemo, ampak zaradi sebe. Se bo pa zagotovo zmanjšalo število otrok, ki jih ima določen par.
    Midva na primer si želiva imeti 3 otroke, ampak po ukrepih, kakršne predlaga vlada, to enostavno ne bo mogoče in se bova morala tej veliki življenjski želji odpovedati. Naj razložim na svojem primeru: oba sva zaposlena v gospodarstvu, plače so slabe, daleč od tega da bi dosegala povprečno plačo v Sloveniji (s tem, da imava oba univerzitetno izobrazbo) - a vendar ravno toliko nad cenzusom, da izgubiva pravico do nadomestil, ki jih želi ukiniti vlada. Sva nižji srednji sloj, ki ga bodo ti ukrepi (če bodo sprejeti) najbolj prizadeli. Sicer oba delava že 6 oz. 8 let, vendar si do sedaj, kljub veliki želji, nisva upala ustvariti družine. Enostavno so bili pritiski v službi (predvsem moji) tolikšni, da bi službo takoj izgubila v kolikor bi zanosila. Sedaj sem noseča (me že leta priganjajo in ni več časa za čakanje) in bova (v kolikor se ukrepi sprejmejo) ostala brez nadomestila ob rojstvu otroka, brez otroških dokladov in še porodniško mi bodo zmanjšali.Z dohodki sva ravno za toliko čez, da bova tudi vrtec morala plačevati v celoti, kar pomeni krepko preko 200€.
    Naj poudarim še eno stvar glede porodniških, ki je bila resnično premalo izpostavljena in jo doživljam sama. Za otroka sva se dolgo trudila, imela sva težave z neplodnostjo. Sama sem bila na treh operacijah na rodilih v zadnjih dveh letih. Zaradi teh operacij imam prekratek maternični vrat in precej šivano maternico, kar lahko vodi v prezgodnji porod ali splav, saj se mi maternica lahko raztrga. Zato sem v rizični nosečnosti in posledično na bolniški. Seveda bi veliko raje delala, ampak imam prepoved, ker lahko v nasprotnem primeru ob naporih in stresu, ki sem ga deležna v službi, izgubim otroka. Zaradi bolniške bom že itak imela manjšo porodniško, zdaj bi nam pa vzeli še več.Nisem sama kriva, da moram biti na bolniški, želim si delati, ampak enostavno ne smem, ker lahko ostanem brez otroka, ki sva ga tako s težavo spočela. Kje je tu pravica in zakaj se moram po vseh trpljenjih ki sva jih doživljala zadnja leta, ker nisva mogla zanosit, ubadati še s tem, da bova otroku lahko nudila manj kot sva računala in se bomo mogli odrekat?! To boli, življenje bo težko, ampak to vlade ne zanima! Še vedno varčuje na mladih mamicah (ki imamo že tako težko življenje)in mladih družinah.
    Naj omenim, da imava poleg vseh stroškov tudi velik kredit za stanovanje - ampak to nikogar ne zanima.Po vsej verjetnosti bom po izteku porodniške ostala tudi brez službe - pa čeprav sem zadnja leta delala tudi po 12-14 ur na dan, brez ene plačane nadure, brez koriščenja nadur,v stresu - samo zato da sem obdržala službo. Kljub izjemnemu delu in prispevku v službi, smo bile mlade ženske priča opozorilom s strani delodajalca, da v kolikor zanosimo oz. ne bomo delale toliko kot pričakujejo, že tako drugi čakajo v vrsti za našo službo.

    Torej, da sklenem bistvo mojega pisanja. Najprej sem s težavo dobila službo (kljub visoki izobrazbi), potem delala vestno in brez pripomb celih 8 let in več (s tem da za prevoz v službo porabim eno uro v eno smer), potem sem trpela, ker nisva mogla zanosit. Zdaj, ko naj bi se končno veselila prihodnosti, pa mi bo država odrekla še tisto malo, kar bi naši družinici olajšalo vsaj prvo obdobje z dojenčkom. Kje je tu pravica??!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo, tudi jaz se oglašam v zvezi z zadnjimi predlogi varčevalnih ukrepov.
    Sem mamica treh otrok, ki so trenutno še vsi v vrtcu (5,5, 4 in 2 leti).
    Ja, sem med tistimi, ki imajo ta privilegij, da jim država plačuje vrtec, v mojem primeru kar za dva otroka in res je, za otroke sem se odločila sama in mi za to ni žal, ko jih vidim, kako se skupaj igrajo, ko se pridejo stisnit k meni..Ni mi žal..
    Sem pa jezna na vlado, ki je pred volitvami obljubljala, da v ugodnosti, ki se tičejo otrok, ne bodo posegali - še več, par mesecev nazaj se je stranka SDS hvalila na svoji spletni strani, kako so uvedli brezplačni vrtec za drugega otroka. Zakon o financiranju vrtcev je določal tudi postavko, da bodo v letošnjem letu vsi otroci, rojeni pred letom 2007, plačevali le 50% zakonsko določene cene, država pa naj bi krila teh 50% vsem otrokom, vse to z namenom, da bi bilo čim več otrok vključenih v vrtce..In potem je bilo to zamrznjeno že z interventnimi ukrepi (zadržalo se je izvajanje zakona, ki bi moral začeti veljati z dnem 1.1.2012), sadej pa vlada še dodatno ukinja vse ugodnosti v zvezi z vrtci, otroškimi dodatki, dodatkom za veliko družino..
    Spadam v srednji sloj, končano imam fakulteto, na porodniški sem opravila še nekaj dodatnih izpitov, ki so pomenili malce višjo izobrazbo, kar je vse skupaj privedlo do dejstva, da dobim dobrega tisočaka na mesec, toliko tudi moj partner v javni upravi. Zaradi želje po rešitvi stanovanjskega problema partner dela še dodatno preko avtorske pogodbe, kar na koncu prinese, da po novem predlogu ne bomo več upravičeni niti do dodatka za večjo družino, vrtec bomo plačevali za vse otroke, pri čemer sedaj, ko se upošteva neto plača mi bodo znesek, ki smo ga uspeli prihraniti z namenom rešiti stanovanjsko problematiko, šteli v moj dohodek - enkrat kot plačo, drugič pa vse kar mi je uspelo prihraniti..
    zato sem jezna, ker se bo sedaj udarilo po žepu (in glavi) samo starše z otroci in pa še dodatno srednji sloj. ne vem, kaj bom naredila z 1.7, tega, da bi si privoščila otroke v vrtcu za poln program več ne (po sedanjih izračunih bi v tem primeru za vrtec plačala cca 700 EUR - ja na žalost znaša vrtec pri nas polni program čez 560 EUR za tamalo (polna cena) in čez 400 EUR višja skupina, 88 EUR mi ukinejo otroških dodatkov in je že počasi znesek moje plače - za 200 EUR na mesec pa ne vem, če bom hodila delat in si delo nosila še domov, saj ga ob koncu dneva na žalost ne znam čisto izključit..
    in to bodo na žalost storili ti vladni ukrepi, mamice, ki imamo več otrok bomo primorane ostat doma (bom doma, potem bom upravičena tako do nadomestila plače z borze nekaj časa, otroških dodatkov, pa nižje plačilo vrtca, pa socialne podpore..
    In ne želim si tega, uživam v službi, sem vesela, da imam otroke v vrtcu, kjer se vsak dan naučijo kaj novega in veseli prihajajo doma.

    tako, da apeliram na vas, starši, zbudite se in se oglasite, podpiram varčevanje, toda naj varčujejo pri vseh, ne samo pri starših z otroci in srednjem razredu..
    zakaj imamo čez 200 občin, zakaj se še zmeraj zaposluje razne svetovalce vlade in ministrstev..pa še so postavke, ki bi res vse udarile po žepu, na koncu koncev tudi dvig DDv udari vse po žepu..

    OdgovoriIzbriši
  3. Točno tako, popolnoma se strinjam s predhodnico. Zakaj za vraga varčevati na mladih mamicah in mladih družinah ter na srednjem sloju?! Namesto da bi se tu gradil temelj za prihodnost...potem bodo pa jamrali čez nekaj let kako slaba je nataliteta. Brez problema bi se dalo zategniti pas na tooooliko drugih področjih, kjer bi privarčevali vsaj toliko oz. bistveno več, kot pa na socialnih transferjih, ki se tičejo mladih mamic in mladih družin. To preprosto nima smisla.
    In vedno poudarjajo, da najrevnejši ne bodo utrpeli škode. Ja, to je že res, kaj pa tisti, ki smo ravno malo nad cenzusom, srednji sloj? Tisti izgubimo največ! In ko bomo morali plačevati višji vrtec, bomo brez otroških dodatkov, z nižjimi porodniškami, brez pomoči ob rojstvu otroka - ko se tu potegne črta, nam konec meseca ostane manj kot najrevnejšim! Oni bodo pravice ohranili,mi pa bomo ostali brez vsega.

    Zato prosim, naj se v vseh teh pogajanjih izpostavi problem varčevanja na plečih nas mladih družin, mamic in srednjega sloja. Zakaj moramo biti mi prizadeti? Zadnje dni poslušamo samo o tem, da se sindikati in vlada ne morejo zmeniti glede plač v javnem sektorju - kaj pa vse ostalo, najpomembnejši socialni transferji za nas mlade??
    Lepo prosim, varčujte drugje, ne na mladih!! Tudi sama podpiram varčevanje, vem da je nujno potrebno, ker tako ne gre več naprej! Ampak pazite, kje se varčuje!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi jaz menim, da bi se morali še bolj povezati in nekako ta zakon spodnesti. Sem brezposelna mati samohranilka, z 30 letno delovno dobo. Ker ima mladoletna hči preživnino in prejema otroški dodatek, je moja DSP po novem zakonu 90€. Mladoletna hči, po novem zakonu s svojo preživnino in OD, preživlja brezposelno mater. Menim, da so vsem našim otrokom in nam kršene človekove pravice. Zakaj ne stopimo skupaj in se upremo, ter jim damo vedeti, da oni živijo od davkoplačevalskega denarja, katerega pa si preveliko jemljejo. Državljani bi morali odločati koliko bi kdo v vladnem organu imel plače itd..., saj jim oni dajejo in plačujejo delo.

    OdgovoriIzbriši