sreda, 11. maj 2005

Protest proti krčenju pravice do bolniškega dopusta za nego otroka

Spoštovani gospod minister!

V preteklih dneh so slovenski mediji poročali o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je bila pripravljena na vašem ministrstvu. Po teh poročilih naj bi bila ena izmed novosti tudi ukinitev nadomestila za prvi dan odsotnosti z dela zaradi nege družinskega člana (v večini primerov otroka).

Starši, člani Družinske pobude (približno 1000 nas je že) in zagotovo tudi vsi drugi starši v Sloveniji smo presenečeni in razočarani. Glede na predvolilne obljube in predstavljen program vlade, česa takega od te vlade nismo pričakovali. V zvezi s pravico do odsotnosti z dela zaradi nege bolnega otroka imamo že danes kar nekaj težav (glejte pregled na koncu dopisa) in od vlade, ki je med najvišje prioritete postavila dvig rodnosti, bi pričakovali, da bo reševala tovrstne težave in stiske staršev, ki najbolj prizadenejo predvsem starše z več otroki, ne pa da bo te težave načrtno še povečevala. Starši se praviloma, če se le da, izogibamo bolniškim odsotnostim ali skrbimo, da so te čim krajše, saj to ni motnja le za naše delodajalce ampak tudi za nas, a kot zdravnik se gotovo strinjate, da moramo za zdravje svoji otrok poskrbeti, koliko moremo. Pogosto se zgodi, da je eden izmed staršev z otrokom doma samo en dan, ker ta kaže znake razvijajoče se bolezni, a se ta na srečo ne razvije in gre otrok že naslednji dan lahko v vrtec. V takih primerih bo zdaj marsikateri otrok na meji zdravja šel v vrtec in tam okužil še druge. Tako bo moralo za več dni na bolniško še več staršev. To bo res velik prihranek!?

Menimo, da je očitno, da je takšen predlog v grobem nasprotju s temeljno usmeritvijo vlade, ki naj bi delovala v smislu vzpodbujanja in omogočanja večje rodnosti.

Prepričani smo, da je morebitne zlorabe na tem področju mogoče preprečiti in odpraviti z boljšim nadzorom, ne da bi bile družine z bolnimi otroki še dodatno prikrajšane, saj starši že danes zaradi nege bolnih otrok namesto da bi z delom zaslužili 100% svoje plače prejmemo le 80% nadomestilo (pa še zaostalo delo nas pogosto počaka), čeprav bi bili precej bolj veseli, če bi bili naši otroci vedno zdravi in bi mi lahko normalno delali. Upamo, da ne razmišljate tudi o znižanju nadomestila za čas odsotnosti z dela zaradi nege bolnega otroka.
Za zdaj smo še pripravljeni verjeti, da je do takšnega predloga prišlo bolj po pomoti kot pa načrtno, zato vas prosimo, da nam čim prej potrdite, da bo takšen protidružinski predlog umaknjen iz predloga novele zakona. Namesto njega napovedanih dodatnih koalicijskih usklajevanjih raje vključite rešitve za zgoraj omenjene in še kakšne druge težave staršev.

Z veseljem se bomo odzvali vsakemu vašemu povabilu na pogovor, saj verjamemo, da je reševanje težav v neposrednem dialogu učinkovitejše kot v obračunavanju preko javnosti.

V upanju na hitro in pozitivno rešitev vas pozdravljamo ter vam želimo lep in miren dan!


Za Družinsko pobudo Tomaž Merše, predsednik
Nekaj težav, ki jih imajo danes starši v zvezi z bolniško odsotnostjo za nego bolnih otrok:
- V večini primerov ni pravice do bolniške odsotnosti z dela, ko je otrok v bolnici, čeprav je dokazano, da pri majhnih otrocih prisotnost enega izmed staršev praviloma ugodno vpliva na potek zdravljenja.
- Praviloma oče ne more dobiti bolniške odsotnosti za nego starejšega bolnega otroka v času, ko je mati na starševskem dopustu za novorojenega otroka in je zaradi dojenja z njim v bolnišnici, čeprav je vsakomur jasno, da mati ne more biti hkrati na dveh lokacijah.
- Nekateri pediatri imajo navodilo, da za eno bolezen otroka lahko bolniško odsotnost za nego koristi le eden izmed staršev in tako preprečujejo delitev odsotnosti po dnevih. Tako onemogočajo možnost, da bi nega bolnega otroka čim manj vplivala na delovni proces na delovnih mesti staršev, hkrati pa ne prihranijo ničesar.
- Staršem nekaj hudo bolnih otrok, katerih bolezen traja več let, komisija na pediatrični kliniki vsako leto podaljšuje pravico do bolniške odsotnosti za nego takšnega otroka. Kako bo položaj teh staršev in otrok rešen v novem zakonu?
- Kako bo s pravico do bolniške odsotnosti zaradi spremljanja otroka na specialistični pregled...?


Tu je le nekaj problemov, na katere smo pri svojem dosedanjem delu že naleteli. Morda pa jih je še več. Zato vas prosimo, da pred spremembami zakona poskrbite za kakovostno javno razpravo, v kateri se bo pokazalo, kaj vse je potrebno rešiti, da bodo rešitve, ki bodo na koncu sprejete, res v službi človeka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar