četrtek, 1. december 2005

Predsednika vlade smo prosili za pogovor o ukrepih na področju družinske politike

Družinska pobuda je predsednika vlade Janeza Janšo z dopisom 4.11.2005 prosila za pogovor o ukrepih za povečanje rodnosti in izboljšanje položaja družin ter okviru predlaganih reform z vidika staršev in družin.

Iz kabineta predsednika vlade smo 25.11.2005 dobili dokaj nedoločen odgovor.

Prošnja za pogovor


Spoštovani gospod predsednik!

Ob predstavitvi vladnega programa ste med najpomembnejše prednostne naloge te vlade uvrstili skrb za zvišanje rodnosti in izboljšanje položaja družin, saj je močno prenizka rodnost trenutno največji strukturni problem naše države.

Starši, povezani v Družinsko pobudo, društvo za družini naklonjeno družbo, si že od leta 1997 prizadevamo ravno za te cilje, zato smo se nove usmeritve v slovenski politiki zelo razveselili. V letih svojega delovanja na področju družinske politike, smo si nabrali precej znanja in izkušenj ter se izkazali s tehtnimi in utemeljenimi predlogi ter argumentirano razpravo brez čustvenih in populističnih pretiravanj. Kot osnovni način delovanja smo vedno izbirali dialog z aktualno pristojno oblastjo, saj verjamemo predvsem v moč argumenta.

Očitno so starši po vsej Sloveniji Družinsko pobudo sprejeli kot verodostojnega zagovornika svojih potreb in pravic, saj število naših članov vztrajno raste (zdaj nas je že približno 1.000), širši krog prijateljev Družinske pobude pa je še precej večji, saj smo npr. v letu 2004 v pičlih nekaj dneh zbrali preko 13.000 podpisov pod pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o predlogu zakona o dohodnini, s katerim je hotela prejšnja vlada znižati davčne olajšave za večje družine.

S svojim znanjem in izkušnjami smo z veseljem pripravljeni pomagati pri pripravi sprememb zakonodaje in potrebnih reform za vzpostavitev okolja, v katerem bi se starši v svoji starševski vlogi počutili bolje kot danes in se zato raje in večkrat odločali za starševstvo.

Zato vas prosimo za srečanje, na katerem bi se lahko pogovorili o vaših načrtih za uresničenje zgoraj omenjene prednostne naloge vlade v tem mandatu in o tem, kako bi lahko pri tem pomagali v Družinski pobudi. To je še posebej pomembno v času sprejemanja pomembnih reform za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, pri čemer v dokumentih o predlogih teh reform vsaj za zdaj nismo našli veliko oprejemljivega o načinu reševanja problema prenizke rodnosti in o zgoraj omenjeni prednostni usmeritvi in nalogi vlade v tem mandatu. Postavlja se nam tudi vprašanje, kako so te usmeritve izražene v proračunih za leto 2006 in 2007.

V pričakovanju vašega pozitivnega odgovora in skorajšnjega srečanja vam želimo lep in miren dan!

Za Družinsko pobudo Tomaž Merše, predsednik

Ni komentarjev:

Objavite komentar