ponedeljek, 12. oktober 2009

Mnenje Družinske pobude o predlogu Družinskega zakonika

Družinska pobuda meni, da predlog Družinskega zakonika:
  1. Cilji in nameni zakonika niso dovolj jasni.
  2. Namesto da bi na področje zakonske zveze in družine vnesel več jasnosti in reda, predlog zakonika deluje ravno nasprotno in poskuša nered ali kaos, ki sta posledica preohlapne obstoječe zakonodaje, razglasiti za red. Tam, kjer na videz povečuje enakost, v resnici deluje povsem drugače.
  3. Brez vsake resne analize možnih posledic ter brez resne utemeljitve in v nasprotju z naravno logiko radikalno spreminja definicijo zakonske zveze in družine. Nekatere parcialne težave, ki bi se jih dalo rešiti tudi na bolj splošno sprejemljiv način, rešuje z obračanjem definicije zakonske zveze in družine na glavo.
  4. Čeprav je veliko govora o zagotavljanju največje otrokove koristi, vsaj v nekaterih delih deluje povsem nasprotno (poglavja o posvojitvi se berejo, kot da je otrok pravica posvojitelja in ne da se z njo poskuša otroku, ki je ostal brez staršev, zagotoviti vsaj nadomestne).
  5. Nekatere določbe v zvezi z dolžnostjo preživljanja so po našem mnenju prestroge in nekaterim nalagajo pretirana bremena, medtem ko o dolžnostih tistih, ki se jih preživlja, ni veliko zapisanega.
  6. Pridružujemo se pripombam in pomislekom, ki so jih pripravili Bogdan Žorž in sodelavci Zavoda za varstvo in rehabilitacijo po poškodbi glave Zarja, ter jih prilagamo k svojim.
Celotno mnenje z obrazložitvijo posameznih točk najdete tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar