ponedeljek, 5. april 2004

Povabilo predsedniku vlade na pogajanja

Spoštovani gospod predsednik mag. Anton Rop!

Starši smo naveličani podcenjevalnega in poniževalnega odnosa vaše vlade ter še posebej Ministrstva za finance do nas in našega starševskega dela, ki se v zadnjih nekaj mesecih najbolj kaže v razpravi o predlogu zakona o dohodnini.

Že nekaj mesecev (ministra za finance dr. Dušana Mramorja smo na anomalije v predlogu zakona o dohodnini prvič povsem brez javnosti opozorili že avgusta lani) si z argumentirano razpravo prizadevamo za odpravo nekaterih najbolj kričečih anomalij v predlogu zakona o dohodnini, vendar doslej na vladni strani za to ni bilo pravega posluha. Zato smo bili prisiljeni poseči še po zadnjem sredstvu, ki ga v demokratični ureditvi ljudstvo lahko uporabi, da oblast pripravi do tega, da mu prisluhne (tudi na to možnost smo tako Vas kot ministra za finance opozorili že pred nekaj tedni). V petek smo v društvu začeli zbirati podpise za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o predlogu zakona o dohodnini in samo nekaj odstotkov članov, ki so že poslali zbrane podpise, je v pičlih treh dneh zbralo skoraj 2.000 podpisov, glavnino podpisov pa pričakujemo še v naslednjih dneh.

Na referendumu bi volivci DZ predpisali, da v novem zakonu o dohodnini:

1. Zagotovi dosledno izpolnitev zahtev odločbe US v zvezi z olajšavami za vzdrževane otroke.
2. Zagotovi, da se olajšava za vzdrževane otroke za nobenega otroka ne bo znižala pod raven, ki jo zagotavlja veljavni zakon o dohodnini.
3. Da se olajšave in lestvica za odmero dohodnine še naprej usklajujejo z rastjo povprečne plače.

Kot vidite, je referendumsko vprašanje (tule je seveda predstavljeno v neformalni obliki) sestavljeno tako, da bi njegova uresničitev koristila prav vsem zavezancem za dohodnino, tako da večjih težav pri zbiranju 40.000 podpisov ne bi smeli imeti, še posebej ker bi gotovo tudi marsikatera stranka z veseljem gradila svojo promocijo na sodelovanju pri takem projektu.

Vendar pa v Družinski pobudi nismo politiki in ne potrebujemo političnih ali predvolilnih točk, tako da smo vedno lahko odprti za pogovore in iskanje skupnih rešitev. Zato Vas vabimo, da se še ta teden sestanemo z Vami (povabite lahko seveda tudi ministra za finance) in ugotovimo, če lahko najdemo skupno rešitev in se izognemo referendumu, ki je za državo draga in zamudna pot reševanja problemov, ki jih je po našem trdnem prepričanju možno rešiti tudi drugače.

Da se boste na sestanek laže pripravili, Vam sporočamo še to,

1. da se glede 1. točke lahko pogovarjamo o načinu in rokih za popolno uresničenje te zahteve US, saj starši razumemo težak položaj javnih financ in smo pripravljeni pristati na postopno uresničitev odločbe US, pa čeprav na to čakamo že sedem let (upamo, da vam je že jasno, da obstoječi vladni predlog zakona te zahteve US ne uresničuje),
2. da pri 2. točki pogajanja niso možna in mora biti uresničena v celoti, saj v njej zahtevamo le ohranitev obstoječega (glejte naš amandma k 109. členu),
3. pri ostalih točkah smo odprti za pogovore in kompromise v vseh možnih smereh.

Prepričani smo, da imamo tako še dovolj prostora za rešitev, ki bi bila za proračun bistveno ugodnejša kot bi bilo izglasovanje celotnega referendumskega vprašanja na referendumu, hkrati pa bo zagotovila tudi to, da bo zakon vsaj do neke mere izpolnjeval to, kar mu v javnosti predstavniki MF pripisujejo že zdaj, namreč globalno razbremenitev vseh zavezancev.

Na sestanku pričakujemo sklenitev pisnega sporazuma, ki ga bomo po sestanku skupaj z Vami predstavili javnosti. Če do sporazuma ne bo prišlo, bomo javnosti morali pač povedati, zakaj ne in da bomo pač šli še na en referendum.

Vaš odgovor s predlaganim krajem in časom sestanka (zavedamo se natrpanosti vašega urnika, zato izbiro kraja in časa prepuščamo vam) pričakujemo v najkrajšem možnem času na elektronski naslov ali GSM številko, ki ju najdete v glavi tega dopisa. Glede na to, da bo druga obravnava na dnevnem redu DZ v četrtek, pričakujemo, da se bomo sestali še pred tem datumom.

V upanju, da se bomo v kratkem srečali ter našli za vse sprejemljive in dobre rešitve, Vam želimo lep in miren dan!

Za Družinsko pobudo Tomaž Merše, predsednik

Ni komentarjev:

Objavite komentar