ponedeljek, 21. maj 2012

Predlog posega v pogoje upokojevanja očetov provokacija ali posmeh staršem!?

9.5.2012

Izjava Družinske pobude in Civilne iniciative za družino in pravice otrok ob končnem sprejemanju Zakona za uravnoteženje javnih financ

 

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, spoštovani ministri in ministrica!

Vlada je pred mesecem in pol predstavila predlog paketa ukrepov za uravnoteženje javnih financ, ki je vseboval posege v skoraj vse ukrepe družinske politike v naši državi. Takih posegov ni predlagala, kaj šele izvedla nobena druga evropska država. Starši se zavedamo se, da je država v težkem gospodarskem in finančnem položaju in smo pripravljeni prevzeti pravičen in sorazmeren del bremena, Zakon za uravnoteženje javnih financ pa družinam z otroki nalaga večje breme kot drugim kategorijam prebivalstva..

V Družinski pobudi in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok smo takoj pripravili analizo predlogov in kot predstavniki staršev in družin vlado in ministre za posamezna področja zaprosili za pogajanja o predlaganih ukrepih. Sledilo je več kot mesec dni dokaj intenzivnih pogovorov in dopisovanj. Vlada je pristala na opustitev znižanja bolniškega nadomestila za nego bolnega otroka in na rešitev, ki smo jo predlagali v zvezi s plačilom vrtca, kadar ga istočasno obiskuje več otrok iz iste družine, stranke koalicije pa so se dogovorile za omilitev znižanja starševskih nadomestil (predlagali smo, da se v ta nadomestila ne bi posegalo). Vlada je na koncu pristala še na to, da se danes sramotno nizek starševski dodatek za matere študentke in nezaposlene matere zviša na 55% minimalne plače (to seveda ne bi smelo biti le začasno, a vlada predlaga prav to), in da morajo biti ukrepi s področja družinske politike začasni, a je to naredila tako, da je zaostrila kriterij začasnosti tudi pri ukrepih, ki so bili že v prvotnem predlogu opredeljeni kot začasni. Potem pa posluha za argumente in pripravljenosti na popuščanje ni bilo več, čeprav je vlada s temi predlogi pri zniževanju sredstev za družinsko politiko popustila le za nekaj več kot 20%.Prav nobenega posluha pa vlada in koalicija nista pokazali za omilitev seštevanja učinkov več različnih ukrepov na istih družinah, ki bi potem, ko so jih že prizadeli proti družinski učinki Svetlikovega Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, zdaj v celoti izgubile otroški dodatek, subvencijo za šolsko prehrano, dodatek za veliko družino in darilo ob rojstvu otroka. To se jim ne bi zgodilo, zato ker so v določenem dohodkovnem razredu, ampak zato ker imajo otroke in tako skrbijo za prihodnost celotne družbe. Če otrok ne bi imeli, teh ukrepov ne bi čutili, tudi če bi bili še v višjih dohodkovnih razredih.

Predlog zakona je žal tudi z amandmaji za omilitev posegov v družinsko politiko še vedno neuravnotežen in nepravičen do družin, ki jim nalaga precej večje breme kot drugim družbenim skupinam v primerljivih dohodkovnih razredih.

Za nameček si je koalicija v zadnji noči obravnave zakona privoščila še neprimerno provokacijo, ko je v zakon vključila še ukinitev možnosti upoštevanja bonusa zaradi otrok pri upokojevanju očetov in tako odpravila še edino minimalno upoštevanje dejstva, da je starševstvo pomemben prispevek v pokojninski sistem.

Celoten paket proti-družinskih ukrepov ocenjujemo kot neprimeren in krivičen, čeprav smo na del teh ukrepov kljub temu pripravljeni pristati.

Zato pozivamo vlado ter poslanke in poslance, da umaknete vsaj amandma, ki očetom jemlje pravico do uveljavljanja bonusov zaradi otrok pri upokojevanju in da vrnete otroški dodatek družinam, ki jim ga predlog zakona jemlje, pa četudi bi ga nekoliko znižali, saj bodo te družine veliko izgubile že z drugimi ukrepi. Poskrbite tudi, da zvišanje starševskega dodatka ne bo le začasno ampak trajno.

V upanju, da boste prepoznali svojo odgovornost za demografsko prihodnost našega naroda in države in naredili vsaj ta dva minimalna popravka predloga zakona za uravnoteženje javnih financ, vas lepo pozdravljamo!

Aleš Primc vodja CI za družino in pravice otrok                  Tomaž Merše, predsednik DP         

Ni komentarjev:

Objavite komentar