sobota, 12. januar 2013

Dohodnina 2012 in davčne olajšave za otroke

Podobno kot prejšnja leta smo v Družinski pobudi tudi letos pripravili obrazec za izračun dohodnine, ki omogoča hiter in preprost izračun najugodnejšega načina uveljavljanja davčnih olajšav za otroke. Dobite ga tukaj. Ker ima vsak izdelek lahko tudi napake, si izračun dohodnine z enakimi podatki preverite še na spletni strani DURSa (povezava TESTNI IZRAČUN DOHODNINE), kjer najdete testni izračun dohodnine za leto 2012. Če se vam izračun razlikuje za več kot 1 EUR, preverite, ali ste v oba obrazca res vnesli povsem enake podatke. Če razloga za razliko ne najdete v vnesenih podatkih, mi sporočite, da ugotovim, kje je razlog za razliko, oziroma ali je v obrazcu za izračun morda še kakšna napaka.

Novost letošnjega obrazca je povsem nov izračun otroškega dodatka v skladu z zadnjo zakonodajo (Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in Zakon za uravnoteženje javnih financ). Izračun temelji na izračunu dohodkov za leto 2012 (izračun dohodnine), zato bo uporaben in veljaven za odločbe, ki bodo izdane na podlagi vlog od 1.4.2013 naprej, ko bodo tudi CSD začeli uporabljati podatke iz leta 2012. Ker še ne poznamo povprečne plače za leto 2012, izračun za otroški dodatek deluje le na podlagi ocene in zato meje dohodkovnih razredov še niso povsem zanesljive, posledično pa je možna napaka pri določitvi dohodkovnega razreda, če ste blizu meje. Ker gre za povsem nov obrazec, je prav možno, da vsebuje še kakšno napako ali da v njem kaj manjka. Če odkrijete kakšno napako, se priporočam za obvestilo, da bi obrazec lahko popravil.

Informativni izračun dohodnine in davčne olajšave za vzdrževane otroke

Zdaj smo se že navadili, da nam ni več treba izpolnjevati in vlagati davčne napovedi, ampak bomo enako kot zadnjih nekaj let na dom prejeli informativni izračun odmere dohodnine.

Če ste s pomočjo obrazca za izračun dohodnine ugotovili, da se najboljši način uveljavljanja davčnih olajšav za otroke razlikuje od tistega, po katerem ste pri svojih delodajalcih te olajšave uveljavljali med letom ali med letom teh olajšav sploh niste uveljavljali, morate poskrbeti, da bo DURS pri končni odmeri vaše dohodnine upoštevala za vas najugodnejši način.

Pri tem velja, da se za najboljši učinek olajšav otroke vedno deli po mesecih (vsak izmed staršev za nekaj mesecev uveljavlja olajšavo za vse otroke). Če oče in mama uveljavljata olajšave eden za ene otroke, drug pa za druge, je izkoristek zagotovo manjši.

Primer: Oče in mama imata vsak povprečno plačo in tri otroke. Če eden uveljavi olajšavo za dva otroka, drugi pa za enega, bo njun davčni prihranek zaradi otrok 1.763 EUR, če olajšave za vse tri otroke uveljavi le eden izmed njiju, bo davčni prihranek zaradi otrok znašal 1.811 EUR, če uveljavita olajšavo vsak za 6 mesecev za vse tri otroke, pa bo njun davčni prihranek 2.136 EUR. Kot vidite, razlike niso zanemarljive.

Če želite da se ta način upošteva že v informativnem izračunu, morate najkasneje do 5.2.2013 na DURS poslati vlogo »Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2012« V tem primeru bo DURS vaše podatke upošteval že v prvem informativnem izračunu in boste vračilo dohodnine zaradi ugodnejšega izkoristka olajšav za otroke dobili že v poletnih mesecih. Obrazec dobite na vsakem davčnem uradu in na spletni strani DURSa, kjer dobite tudi druge informacije v zvezi z dohodnino za leto 2012 (Tule pa je še neposredna povezava na obrazec.).

Pomembno opozorilo: Vlogo o spremenjenem uveljavljanju olajšav za otroke morata vložiti oče in mama.
Informativni izračun, ki ga starši z olajšavami za otroke običajno prejmemo v mesecu maju, bo po določenem času postal odločba o odmeri dohodnine. Če se s čim v tem izračunu ne bomo strinjali, bomo morali v predvidenem roku vložiti ugovor, da bo DURS naš primer ponovno obravnavala.

Ugovor na informativni izračun je tudi druga možnost za spremembo načina uveljavljanja davčnih olajšav za otroke. Po prejemu informativnega izračuna izračunate najboljši način uveljavljanja davčnih olajšav. Če je ta drugačen od tistega v informativnem izračunu, vložite ugovor na ta izračun. DURS vam bo ponovno odmerila dohodnino in pri tem upoštevala vaše spremembe. Končna odločba bo izdelana šele jeseni in tako boste tudi vračilo dohodnine zaradi ugodnejšega izkoristka olajšav za otroke dobili šele jeseni oziroma proti koncu leta. Tudi pri tem velja, da morata za ta namen vložiti ugovor oba, oče in mama.

Želim vam čim boljši izkoristek davčnih olajšav, predvsem pa veselja in ljubezni v vaših družinah!

Tomaž Merše

Obrazec lahko dobite tukaj.

8 komentarjev:

 1. Hvala vam za trud, ki ga vlagate v oblikovanje obrazca. Tole pa le popravite: povezava na www.druzinskapobuda.si (zg.desno) dejansko kaže na www.druzinskapobuda.org , ki pa je neka kitajska(?) stran.
  lp,Franci

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Franci, hvala za vaše opozorilo! Včasih je bil to naš pravi naslov, a zdaj že nekaj časa ni več. Obrazec sem popravil in bo objavljen v najkrajšem možnem času.

   Izbriši
 2. Hvala za skrb in ažurnost. To leto je že tretjič odkar uporabljamo vaš informativni izračun. Razlike z dejanskim izračunom s strani DURS-a ni bilo.
  Kar tako naprej.

  LP, Jure

  OdgovoriIzbriši
 3. Se opravičujem, ampak kam naj vpišem 3 otroke v obrazec za izračun dohodnie. V katero polje?

  Hvala

  LP

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Že našel. Iskal eno uro, in ko sem napisal prošnjo sem našel:)
   zavihek Zavezanec1, B46

   Izbriši
 4. Pozdravljen,

  Prejel sem odločbo a nikakor mi ne uspe, da bi bili isti zneski kot v tej vaši tabeli. Manjka namreč možnost vnosa, da je oseba bila vzdrževana za določeno obdobje, kar zmanjša splošno olajšavo in posledično spremeni rezultat izračuna.

  Na testni strani eDavkov za izračun dohodnine je to sledeče polje:

  http://shrani.si/f/2w/120/2QfGHcpe/uveljavitev.png

  Obstaja kakšna možnost, da se ta podatek lahko tudi kje v vaši tabeli vnese in upošteva?

  Hvala in lep pozdrav,
  Andrej

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tega pa res še ni v obrazcu.
   Sami boste to lahko naredili na sledeč način. Odklenite obrazec, da boste lahko spreminjali polja, ki so zdaj zaklenjena (gesla ni, obrazec je zaklenjen le za preprečevanje nehotenih sprememb). Potem pa v polje za izračun splošne olajšave (D37)vpišite znesek splošne olajšave za toliko mesecev, kolikor niste bili vzdrževn družinski član.

   Ob priliki bom dopolnil obrazec, a zdajle na hitro ne bo šlo.

   Izbriši
  2. Pozdravljen,

   Sem naredil sledeče. Pod D80 sem vnesel negativno vrednost enega meseca (-269,04 €) in sem dobil točno vrednost :).

   Hvala.

   Izbriši