četrtek, 15. november 2018

Bo vlada svoje populistične obljube financirala na račun najšibkejših, na račun otrok?!


V več medijih smo lahko prebrali, da minister za finance Andrej Bertoncelj za leto 2019 predlaga več grobih posegov v družinsko politiko:

-       Vsem velikim družinam bi odvzel dodatek za veliko družino (11 mio EUR),

-       Vsem družinam v 7. in 8. dohodkovnem razredu bi ponovno odvzel otroški dodatek (20 mio EUR),

-       Porodniško in starševsko nadomestilo bi ostalo še naprej znižano in omejeno (40 mio EUR),

-       Podaljšali ali celo zaostrili bi omejitve pri državni štipendiji (10 mio EUR),

-       Socialnih in družinskih prejemkov ne bi uskladili z inflacijo (16 mio EUR),

-       Ne bi uskladili meja dohodkovnih razredov, ki določajo upravičenost in višino družinskih in socialnih prejemkov (5 mio EUR). 

Starši v Sloveniji smo šokirani in ugotavljamo, da tako podlega odnosa do otrok in družin ni imel še noben finančni minister in nobena vlada doslej.

Finančni minister in vlada, ki hočeta svoje populistične obljube financirati z jemanjem denarja najšibkejšim, torej jemanjem denarja otrokom, ki so naša prihodnost, s tem jasno pokažeta svojo nizkotnost in prezirljiv odnos do najšibkejših, ki nimajo niti volilne pravice, niti ne morejo s stavko ohromiti življenja v državi.

V času, ko vlada načrtuje nekakšen več milijonski sklad za razvoj nevladnih organizacij, ko se s sindikati javnega sektorja pogaja, ali bo sredstva zanje povečala za 300, 400 ali še več mio EUR, ko načrtuje usklajevanje (povišanje) pokojnin dvakrat v letu, ko je naša rodnost daleč po ravnjo za preživetje našega naroda, si minister dovoli predlagati zniževanje sredstev za otroke!

Po več letih visoke gospodarske rasti so končno izpolnjeni pogoji, ki so jih prav stranke te koalicije določile, da se vendarle sprostijo omejevalni ukrepi na področju družinske politike, ki so bili uvedeni v času, ko je bila država pred bankrotom. Namesto, da bi vlada tudi družinam napovedala boljše čase, si novopečeni minister za finance, ki očitno ne ve, kaj je pomembno za prihodnost naroda in države, drzne predlagati, ne samo podaljšanje veljavnosti omejevalnih ukrepov, ampak nekatere celo bolj drastične in grobe kot so bili uvedeni v času največje finančne krize.

Zato mame in očetje širom Slovenije pozivamo predsednika vlade Marjana Šarca, da nemudoma ustavi nadaljnje načrtovanje zmanjševanja sredstev za otroke v času, ko na mnogih drugih področjih načrtuje velika povečanja izdatkov, ter da resno premisli o odslovitvi ministra za finance Andreja Bertonclja, ter tako pokaže, da vsaj on ve, kaj so razvojne prioritete našega naroda in države.  Tomaž Merše                                  in                          Aleš Primc

predsednik Družinske pobude                                 voditelj Gibanja za otroke in družine