sobota, 4. april 2020

Vlada je poskrbela tudi za družine in študente


Vlada je bila imenovana pred komaj tremi tedni, a je v tem času verjetno naredila več kot prejšnja v dveh letih. V izredno kratkem času smo dobili prvi paket "protikorona" ukrepov za blaženje posledic epidemije za gospodarstvo in za prebivalstvo. Pozdravljamo, da je v njem poskrbljeno tudi za pomoč v času krize za socialno najšibkejše ter za študente in za velike družine. V Družinski pobudi smo vladi predlagali pomoč za nekoliko širši krog družin, a tudi že sprejeto pomeni pomemben korak nasproti družinam. Predsednik vlade  je jasno povedal, da se tudi v vladi zavedajo, da zakon ni popoln in mu bo zato sledil vsaj še eden, bolj verjetno dva. Ko so bile objavljene smernice za pripravo tega zakona, je mnogo različnih deležnikov opozorilo na različne pomanjkljivosti in predlagalo izboljšave. Seveda niso bile vse sprejete, a zelo veliko jih je bilo; mnogo več kot pri katerem koli predlogu zakona pod katerokoli vlado v zadnjih letih.

Zato v zadnjih dneh kar težko poslušam novice v medijih, ki sami sebe imenujejo "resni mediji", ki med vsem, kar je bilo narejeno v tako kratkem času in seveda ni popolno (Kaj pa je?!), neprestano iščejo dlako v jajcu in v svojih oddajah skoraj več prostora namenijo komentarjem strank, ki še nikoli niso prevzele odgovornosti vladanja ali pa so se ji strahopetno odpovedale, kot pa razlagi in utemeljitvam odgovornih. To bi lahko bilo sprejemljivo, če bi enako ravnali tudi v času prejšnje vlade, a niso. Ali ne gre za očitna dvojna in povsem različna merila, celo pristranskost?!

Upam, da ljudje to opazijo.

Pozdravljam prizadevanja vlade in ji želim, da bi še naprej delala na tak način, ko se neprestano odziva na dogajanje in opozorila in sproti spreminja in popravlja ukrepe, za katere se izkaže, da bi lahko bili boljši.

Tomaž Merše