četrtek, 5. april 2012

Varčevalni ukrepi morajo biti uravnoteženi

V Družinski pobudi in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok smo preučili paket predlaganih vladnih ukrepov za uravnoteženje javnih financ. Žal smo ugotovili, da paket ne izpolnjuje temeljnega načela pravičnosti in sorazmerne razporeditve bremen med vsemi družbenimi skupinami, saj družine z otroki obremenjuje bolj kot druge skupine in ruši medsebojna razmerja tako med generacijami kakor znotraj generacij.
Pripravili smo dokument z izhodišči za pogovore z vlado, v katerem smo predstavili svoje poglede na predlagani paket ukrepov, komentar in oceno vseh ukrepov, ki posegajo na področje družinske politike ter predloge, kako vladne predloge spremeniti, da bi ustrezali prej omenjenemu osnovnemu načelu.
Dokument smo s prošnjo za čim prejšnji začetek pogovorov v torek zjutraj poslali predsedniku vlade, ministrom in koalicijskim poslanskim skupinam. V sredo dopoldne smo ga poslali tudi medijskim hišam. Doslej so nas na pogovor povabili v poslansko skupino NSi in SLS, na povabilo s strani vlade še čakamo.

Tomaž Merše

5 komentarjev:

  1. Mislim, da ste dobro napisali, in upam, da imate dobre veze v vladi, da boste upoštevani. Dodala bi le še to, da se mi ne zdi sprejemljivo spreminjanje normativov v vrtcih in šolah. Že zdaj se otroci gnetejo v premajhnih igralnicah in učilnicah, vzgojiteljem in učiteljem pa ob preveč otrocih stvari uhajajo iz rok. Mislim, da bi spreminjanje normativov poslabšalo položaj naših otrok v vrtcih in šolah.

    OdgovoriIzbriši
  2. Strinjam se s pripombami in predlogi, ki ste jih pripravili v zvezi z predlaganimi vladnimi ukrepi. Zmotila pa me je trditev, da bodo največ izgubile družine z malimi otroki. Pri nas smo 6-članska družina, s štirimi otroki v malo večjem razmiku 15 let. Ker je samo en otrok mladoleten, smo prejeli novo odločbo z zneskom, ki je občutno nižji od lanskoletnega. Ne samo zaradi "odpisa" dveh otrok, tudi zaradi obračunavanja v katero so sedaj zajeti vsi prihodki (tudi štipendije) in vse premoženje (tudi prihranki - varčevanje se ne splača več!). Dva, ki sta študenta nimata štipendije nič višje, najstarejši pa je zaposlen občasno za določen čas in kljub zaključenemu študiju še ne more biti finančno samostojen. In če sedaj preletim predlagane ukrepe, bomo ponovno prikrajšani, s kar nekaj "naslovov"!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. spi_spi hvala za tole pripombo. Na probleme, ki jih omenjate, smo opozarjali že med sprejemanjem novega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ker je tam zadeva napisana nekoliko nejasno, doslej še nismo mogli natančno izračunavati, kaj ta zakon za različne vrste družin pomeni. Ali bi bili pripravljeni narediti kopijo svoje nove odločbe, tako da bi na njej pobrisali ali prebarvali svoje osebnen podatke, jo potem poskenirati in nam poslati na naslov druzinska.pobuda(at)gmail.com ali kot sporočilo preko te spletne strani? Tako bi lahko na konkretnem primeru videli, kako se dejansko upošteva kakšno premoženje, prihranki, drugi prejemki... Bilo bi nam v veliko pomoč.

      Izbriši
  3. Dpobro sestavljeno pismo vladi. Upam, da bodo katerega od vaših predlogov tudi dejansko upoštevali (vsaj deloma, če že ne v celoti).
    Glede plačila vrtca za drugega in nadaljne otroke pa bi pomagalo že to, če bi ob hkratnem vpisu treh ali štirih otrok, v celoti ali vsaj deloma oprostili plačila za tretjega in četrtega otroka (družin, ki imajo ali bodo jeseni imele istočasno v vrtcu 3 ali 4 otroke ni tako veliko, tako da na »tretjih in četrtih« otrocih vlada tako ali tako ne bi veliko prihranila, bi pa to ogromno prihranilo takim družinam – tudi do par sto evrov mesečno!!!).

    OdgovoriIzbriši
  4. Naš konkretni primer: sama sem zaposlena v JS, mož je nekaj nad minimalcem v gospodarstvu. Imava velik stanovanjski kredit in dva otroka (dvojčka). Po poplačilu vseh stroškov nam mesečno ostane okoli 500 eur za življenje. Smo skromni, tako da gre. Otroka bi naj šla s septembrom v vrtec. Obeta se nam plačilo v znesku okrog 300-350 eur za oba. Vlade seveda ne zanima, da bo naša družina večkratno 'prizadeta' zaradi verčevalnih ukrepov - meni bodo nižali plačo in potne stroške/prehrano, znižali otroške dodatke, verjetno neizplačali regres, pa še ogromni stroški za vrtec nas čakajo. Kredita seveda ne moremo odpovedati, saj živimo v objektu, ki ga odplačujemo. Kako bomo v prihodnje živeli, ve očitno samo vlada, ker midva z možem sva na robu obupa.

    OdgovoriIzbriši